test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Tuesday, 4 July 2017

Bila incik suami masuk dapur nak jadi chef

hi there,

seronok juga bila incik suami masuk dapur jadi chef, so mrs pip dapatlah tidur extra T_T muehehe, ibu mengandung mcm mrs pip ni cengginilah, asyik mau tidur memanjang ....

tapi, one thing for sure, kalau mr.Husband masuk dapur, terpaksalah mrs pip make sure dulu semua rempah ratus bahan bahan segala bawang halia kunyit tersedia mudah untuk dicari ...


maka dengan itu, rajinlah mrs pip memblenderkan mana mana yang patut. lepas tu letak dalam bekas / container then masukkan dalam peti sejuk.

mcm mrs pip ni, malas nak letak satu satu dalam container, so guna bekas tempat letak biskut raya tu, yang ada 6 in 1, senang .... sekali nak pakai mana mana yang patut, just sekali buka ja penutup bekas tu kan ... moreover, space saving la juga :) ...

mcm kat dalam gambar tu, mrs pip dah blender siap siap kunyit, serai dan bawang putih ... dan yang ni memang selalu mrs pip blender coz ni yang paling kerap penggunaannya kat dalam dapur mrs pip ... kalau nak perap ikan / ayam /. daging, selalu mr.Husband akan request untuk perap bersama serai ...

yang kunyit tu pula, since kitorang ni fish lover la sangat, asyik nak makan ikan berbanding ayam . daging, so memang selalu guna kunyit utk masak ikan ... bab bawang putih pula,, kan bawang putih tu kalau nak buka kulit mcm leceh kan, jadi tiap kali beli bawang putih, mrs pip buka kulit, mix dgn minyak masak dan terus blender kan saja ... bila bila nak guna kan senang ...

so tu jer lah cerita hari ni, kongsi sedikit tips mudah masuk dapur untuk incik suami, lagi satu jimat juga masa bila bahan bahan tumis cenggini dah siap kena blender, nak guna tinggal keluarkan saja dari peti sejuk ....

thanks for reading.

cheers.

7 comments:

  1. Idea yg bagus ni Mrs PIP.. Guna bekas kuih raya... Senang nak guna..

    ReplyDelete
  2. aah, idea yang bagus pakai bekas kuih raya. semestinya kalau bahan dah tersedia untuk masak, masak pun boleh siap nyanyi2..senang hati..hehe

    ReplyDelete
  3. Memudahkn keja mcm gini..nnt nak tryla blender semua bahan simpan satu bekas..nak msk tgl guna ja hihi

    ReplyDelete
  4. wowww nice tipsss. saya follow. Nanti nak buat cenggini gak. jemput singgah ke blog saya ye mrs pip missazieamah.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. selamat mencuba, hope membantu korang masak dengan lebih cepat dan tangkas T_T

    ReplyDelete
  6. Chef yang bagus2 memang lelaki.

    ReplyDelete
  7. Wah, idea yang bernas jugak bila pakai bekas kuih raya, hihi tak terfikir plak.. =)

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017