test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Saturday, 13 May 2017

Sampai juga hajat untuk mendaki bukit T_T

hi there,

akhirnya, mr.Husband bawa juga mrs pip dan our lil' armies naik bukit ... bukit ni tidaklah jauh sangat dari rumah kitorang, jalan kaki pusing kampung, dalam 15 minit mcm tu sampailah ....

hari hari buka tingkap bilik, mesti nampaklah bukit ni dari kejauhan, lepas tu banyak kali tanya mr.Husband kalau bukit tu boleh naik atau tidak .... mr.Husband cakap eh, of course la boleh ja naik ... bukit tu tanah orang kampung sini, ada yang tanam getah, ada yang tanam sawit ...

ooooo .... *nganga mulut besar besar* .....


jadi, di suatu petang, maka berjalan kakilah kami dari rumah ke kaki bukit untuk memenuhi permintaan mrs pip T_T .... seronok bawa budak budak ni berjalan, sepanjang jalan banyak pertanyaan ... lepas tu siap tarik tarik tangan suruh kita jalan cepat , haish ndak sabar budak budak ni mau naik bukit :) ....


banyak ja jalan masuk untuk naik bukit ni, tapi yang paling dekat dari rumah, jalan yang berkonkrit ni la .... mula2 ja la konkrit, mrs pip ingat konkrit sampai ke atas, tapi jangkaanku meleset .... cuma berkonkrit utk beberapa meter sahaja T_T .... lepas tu, jalan gravel tapi still senang untuk dinaiki , tak lah curam mana pun :)


mcm ni la rupa bentuk sepanjang jalan di atas bukit tu yer kengkawan :) ... kalau rajin boleh lah naik sampai ke atas , tembus kampung sebelah menyebelah .... tapi mrs pip mmg tak la tawaf semua bukit bukau ni .... cukup sekadar nak tahu apa ada di atas bukit ni ...


sayup sayup kelihatan kampung sebelah ... cuba cari mana satu rumah mrs pip? .... nampak tak? .... errrr, mmg tak nampak pun .... jalan2 kat kampung bawah tu pun best juga .... hari tu sempat la tawaf sekali kampung bawah tu bersama mr.Husband dan lil' armies ....


kan dah cakap, atas bukit ni kebun getah ja la ... ni tanah orang, kita main redah ja la ... bersih kebun getah dia kan... 


kalau dah namanya masuk hutan (eh, I tell you, ada payau tau kat bukit ni), haruslah pakaian yang menutup aurat segala tubuh badan, nyamuk kat sini,, sekali datang bukan seekor dua, tapi berbelas ekor! mak ooiiiiii, mmg risau kalau2 budak ni digigit nyamuk .... dan wajib bawa mosquito repellant juga ...


yang ni pula di hari dan waktu yang lain ... yang ni tanah hak milik mr.Husband .... tapi untuk ke sini, sungguhlah agak jauh, terpaksa naik 4wheel, parking pula boleh tahan jauh juga dari kebun mr.Husband ... kebun ni mr.Husband tanam pokok getah , tapi dia biarkan saja .... tak pernah pun mr.Husband kluar menoreh :(


getah yang ditoreh terbiar lama :( .... dulu2 waktu mak pak mertua larat naik bukit ni, dorang kluar menoreh ... lepas tu terbiar bertahun2 ... then last few months adik ipar pula yang pergi menoreh kat sini, saja saja isi masa lapang .... bersihlah sedikit kawasan kebun mr.Husband ni T_T


what? apa ni? .... dalam kebun pun siap pasang hammock lagi ... ni kerja adik ipar la ni .... hammock ni siap kena buat atap lagi, adedei ... ni mau pigi menoreh getah atau mau pigi santai santai di dalam kebun ni? .... suka mr.Husband dgn hammock tu, langsung tak bagi chance kat kitorang :(


tak dapat hammock pun tak pa lah ... kita lepak2 kat sini ja lah ya, lil' Iman ... eh, lil' amin mana? .... dia busy main dgn daun2 kering T_T ...


sambil kita kudap kudap rempeyek ... dah nak habis dah  .... rempeyek ni diberi oleh pelanggan kitorang yang hire kita sebagai food caterer utk majlis perkahwinannya hujung bulan April hari tu ... serius sedap rempeyek ni, dorang buat sendiri ... orang jawa mmg pandai buat rempeyek sedap kan ... teringat pula jiran lama mrs pip di KK dulu, dia pun orang jawa juga, dia rempeyek mmg sedap T_T ...

p/s: ada sesiapa yang tahu resepi rempeyek? share2 la dgn mrs pip :))

 
hari pun dah hampir senja ... jom balik :) .... lain kali, kita datang lagi.

bukan mrs pip yang excited, budak berdua tu yang terlebih suka ... siap kalau boleh mau lepak lama2 di kebun ... lepas dah balik tu, siap tanya lagi bila lagi mau naik bukit. 

walaupun bukit ni tak la secantik bukit yang kawan2 blogger kita naik tu , bukit lee man kui, bukit tirig atau elopura recreation park, tapi dapat jugalah pengalaman mendaki bukit yang tak seberapa ni T_T

terlepaslah juga gian nak merasa naik bukit ni , hehe ... nextime naik, mau try naik dari entrance lain pula ...

cheers


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017