test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Wednesday, 31 May 2017

I am PREGNANT kali ke-3

hi there,

officially announced, I am PREGNANT ! hoorah .... mr.Husband and I were waiting for this moment. alhamdulillah .... memang mengharap sangat for the 3rd pregnancy since a year ago, so when the menses datang tiga hari lewat, terus buat UPT. and on 16th May, we saw the most WANTED TWO LINES T_T ...


between April and May this year, mrs pip buat UPT sebanyak 3 kali, huh! coz hari tu kan Syaaban, so kononnya mahu berpuasa di bulan Syaaban, tapi bila dah niat nak puasa, badan pula rasa lemah lemah dan kepala terasa sangat berat ... 1st buat UPT tu keputusan -ve, the next day nak puasa terus demam ...

after dari demam tu, niat lagi nak puasa Syaaban, tapi mrs pip rasa tak sedap hati, coz mrs pip rasa pelik semacam why la my nafsu makan so mengada ngada... terus terfikir lagi AM I PREGNANT? ... buat lagi UPT kali ke-2 ... then -ve lagi ... terus mr.Husband cakap

"ni bukan pregnant, ni nafsu semata-mata nak makan itu ini" ....

ish mr.Husband ni .... then sampai masa menses, since menses mmg on time, senang je lah nak detect kan preggy or not ... jgn prego sudah! ... menses tu tak seperti biasa, what I have was a brownish liquid ... lama mrs pip termenung dalam toilet, then senyum sorang sorang coz mrs pip dah terasa mcm OK, I'M SURE I'M PREGNANT!


it was 16th May ... mrs pip ingat lagi hari tu coz petang tu mrs pip kena attend hari guru and ibu kat playschool lil' Iman ... and it was the 4th day since mrs pip ada this on and off brown liquid kan ... and mrs pip cuma ada satu lagi yang paling last UPT tester kat rumah .... *punya banyak beli stok UPT tester* ....

then, mrs pip cakap dalam hati, LET THIS BE THE LAST, PLEASE SHOW ME THE TWO LINES, YA RABB .... punya minta berulang ulang sebelum buat test tu ... selalu sebelum buat test, mrs pip info mr.Husband dulu, tapi kali ni tak info ... terus buat senyap senyap ... dan antara 2nd test hari tu dgn third test ni, selang cuma seminggu :)

so kalau mrs pip info, nnt mr.Husband cakap "ishhhh, nanti negatif, you are the one yang akan sad" ... so better buat saja dulu .. kalau result -ve, I will keep quiet la konon-kononnya T_T .... after waiting few seconds, terus dapat TWO LINES!

keluar toilet, terus rasa happy semacam ...

"see, I told you ... hari tu bukan nafsu makan, serius saya rasa saya pregnant" ... 
terus rasa mcm mau perli semula kat incik suami ...

sometimes, the instinct as a  mother kan can be so true ....


dan hari Isnin hari tu, mrs pip buat UPT sekali lagi, kali ni buat kat makmal pula, sebelum boleh proceed daftar kat klinik ibu dan anak ... why so early nak pergi daftar segala, walhal boleh jer tunggu till pregnancy besar sedikit?

well, mrs pip ni asal pregnant saja  mesti kena iron deficiency anemia (IDA), dan paras bacaan IDA mrs pip ni sangat rendah, lebih rendah daripada bacaan minimum. agak risau juga kalau mrs pip tak buat pemeriksaan awal, nak tahu lah juga iron dalam badan ni cukup ke tak ... kandungan iron kan penting untuk bayi dalam perut ibu ...

dan time check up tu, mengikut perkiraan manual, kandungan berada di minggu ke-7 .... tapi kena tunggu few more weeks before mrs pip buat imbasan pertama untuk mengetahui secara details kandungan sebenar mrs pip ni ...

1st pregnancy dan 2nd pregnancy, selain buat check up kat klinik ibu dan anak, mrs pip akan buat check up juga dengan pakar O&G di klinik swasta, just to get the 2nd opinion :) ....

lepas ni kalau tetiba banyak sangat entry mengenai pregnancy stories mrs pip, hope korang tak jemu nak layan entry mrs pip ok ... sayang korang semua, my readers & visitors ...

doakan yang baik baik untuk mrs pip ya ....

p/s: since Sabah still dalam mode bercuti umum sempena pesta kaamatan, mrs pip nak ucapkan TADAU TAGAZO DO KAAMATAN. ARAMAITII ....


jom support GIVEAWAY RAYA rakan blogger, cik ELSALICIOUS 
klik banner utk join T_T

cheers.

33 comments:

  1. Congrats on ur third pregnancy!!

    ReplyDelete
  2. Wah tahniah.
    Harap2 yang 3rd ni perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you WP, doakan saya dpt baby girl. Amin,

      Delete
  3. Tahniah kak mp, doakan kita pun brjangkit sama juga ya amin..jaga2 kandungan akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Lia.
      Semoga cepat cepat jadi mak buyung...amin.

      Delete
  4. tahniah kak mp, doakan sha cpt2 merasai nya, eh sha blm khwin, doakan sha cpt khwin dlu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, suspen pula kakak, ingatkan betul2 dah kawin.
      Semoga cepat2 jumpa jodohnya, amin.

      Delete
  5. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Tahniah Mrs Pip. Im so happy for you.

    ReplyDelete
  6. congrats sis.. happy for you.. kalau sis ada masalah IDA rendah, sis makan suplemen la utk bantu sis ya..

    ReplyDelete
  7. Tahniah mrs pip. Semoga dipermudahkan semua urusan.

    ReplyDelete
  8. tahniah kak!!! wahhh, bestnye mengandung!! rindu pengalaman tu.. huhu

    semoga kandungan akak senantiasa sihat

    ReplyDelete
  9. Allahmduliah cogrt kak pip...

    ReplyDelete
  10. Tahniah tahniah mpy...happy dgr berita baik

    ReplyDelete
  11. tahniah.....take care ok
    http://mama3danish.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..tahniah mrs pip, moga dipermudahkan urusan sepanjang pregnant & sehingga melahirkan

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah.. Tahniah Mrs Pip..
    semoga dipermudahkan ye sepanjang pregnant sehingga melahirkan..

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah tahniah kak...take care

    ReplyDelete
  15. congrats my fren.. nmpknya Awa ada geng pregnant :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, dah terjangkit dah ...
      Hope dapat gegirl pula, amin.

      Delete
  16. Congrates Mrs Pip, alahai bestnya bau baby..

    Kene consistant multivitamin+vitC untuk kes Mrs Pip ni.. Moga diberi kesihatan yang baik.. amin.

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017