test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 30 November 2016

Perkembangan lil' Amin di usia 2 tahun

hi there,

entry lewat.



Last November, lil' Amin berusia 2 tahun. His two years old birthday celebration, click here. cepatnya masa berlalu. eh, rasa mcm baru ja bersalinkan lil' Amin ni, now dah jd our little toddler, no more baby.

di usia 2 tahun ni, lil' Amin sudah boleh bertutur dgn baik. no baby talk. his pronounciation is very clear. he will give response/answer when you asked a question, tapi sila bersedia dengar jawapan yg di luar jangkaan, haha.

For example la kan, lil' Amin sedang makan biskut kegemarannya:

Me: Amin buat apa?
Amin: makan tayar
Me: apa???
Amin: ni biskut circle, macam tayar. Jadi Amin makan tayar lah ni.
Me: (oh my anak!)

we used to tell the kids, kalau dorg naughty, nit listening to us, or fight themselves, nanti we the mommy and daddy akan denda.

Amin: mommy, see the goose kena denda.
Me: why goose kena denda?
Amin: goose tak mau listen, goose naughty.
Me: why goose naughty?
Amin: itulah goose tak mau makan, daddy give makan, tapi goose tak mau makan. so, daddy denda goose.
Me: how daddy denda goose?
Amin: daddy kurung goose, so goose tak dapat swimming sudah.

nowadays, berbual dengan lil' Amin mmg seronok. he is a bit talkative now. tanyalah apa saja, selalunya lil' Amin sure ada jawapan, ngee.

Pada usia 2 tahun, lil' Amin sudah pandai potty training. YEAH! NO MORE DIAPERS DAYTIME. pada usia sekitar 23bulan, mrs pip mula buat latihan potty training utk lil' Amin. it took a week untuk lil' Amin faham konsep potty training. mrs pip will wait a bit longer untuk training NO DIAPERS AT NITE ... even lil' Iman pun still perlukan diapers nite time .... HOPE BOTH OF THEM WILL DIAPERS FREE AT NITE SOON .

lil' Amin is no longer BF. dan sejak berhenti BF, lil' Amin minum susu formula di cawan. NO SUSU BOTOL. one good thing bila lil' Amin tak attach sgt dgn menyusu di botol ni daripada pengalaman sendiri, lil' Amin tak request susu pada waktu tengah malam. once lil' Amin tidur mlm, dia tidur nyenyak sampai pagi. once bangun tu, baru dia request mau minum susu.

straw cup is much more better than using that milk bottle.

mrs pip pun bolehlah tidur lena juga kan, no more bangun malam kena bancuh susu, and satu lagi, gigi lil' Amin pun tak la buruk coz 'tangau' susu sambil tidur. it happened for lil' Iman, so we learnt a lesson.

Post-eating effect
Huh.

at the age of 2, lil' Amin boleh makan sendiri dengan agak baik walaupun still la kan ada makanan jatuh di lantai. lil' Amin boleh pegang sudu dan garpu dengan elok. cuma kadang2 tu, once lil' Amin dah start bosan untuk makan sendiri, halfway mrs pip suapkan juga.

kalau bab mandi, lil' Amin mmg enjoy his bath time. kalau boleh lepak lama2 dalam toilet, suka lah lil' Amin tu. kdg2 budak ni request mandi swimming pool!


Happy kids. mr.Husband suka ja layan kemahuan budak2 ni, since mr.Husband and I not ready to bring the kids to any public swimming pool, so mandi la korang dalam tong ikan daddy! hehe.

lil' Amin not so serasi playing together with his big brother lil' Iman. ekceli, lil' Amin ni kan, mmg sengaja la tak mau main dgn lil' Iman, jeles melampau2 la. tapi, lucky his big brother ni jenis selamba, walaupun dia tau lil' Amin tak mau main bersama, still lil'  Iman akan ajak main juga. gaduh2 kecil tu biasalah kan, BROTHERHOOD RIVALRY. alah, gaduh manja2 sayang ja ni.

see lil ' Amin, main jauh2 from lil' Iman ♡

Bab tidur pula, lil' Amin boleh tidur sendiri. asal dah masuk waktu tidur, dia tau which one his pillow n blanket n his leeping spot ♡ , lepas tu pandailah dia adjust diri sendiri utk tidur, cuma kdg2 tu still nak juga mrs pip tidurkan, manja lebih2 kdg2, siap tidur di perut mrs pip.

lil' Amin juga boleh pakai seluar sendiri. still unable to wear his own tshirt. and yes, lil' Amin pun dah boleh pakai his own shoes/ sandal/ slipper. he is more independent nowadays. 

Tu ja lah untuk perkembangan lil' Amin at the age of 2. 

Dear lil' Amin,

Grow up healthy, and be good to your big brother lil' Iman. please be considerate to your brother. you are a bit independent now, but you are still our little chipumpum. we love you so much, and thanks for always make us happy and smile.

Love you more.
Mommy, daddy, Iman.

Cheers.



Friday, 25 November 2016

Happy Birthday lil' Amin berusia 2 tahun

hi there,

lil' Amin genap berusia dua tahun pada 11 November baru baru ini ... mrs pip dan mr.Husband memang ada niat untuk celebrate birthday lil' armies, so bila fikir punya fikir, buat joint celebration ja lah ... lil' armies pun still kecil lagi kan, jadi biarlah dorang kongsi kongsi celebrate birthday ... *kes mau jimat kos lah ni* .... later later, kalau lil' armies sudah besar, boleh keep good memory, then baru celebrate birthday asing asing, time tu masing masing for sure dah tahu bila the exact birth-date dorang kan ....


mula mula mr.Husband suruh mrs pip design birthday banner untuk lil' armies, nnt hantar kat printing shop, tapi alaaaaa membazir rasanya buat banner ni ... kita DIY ja la, buat something simple ... banner tu kita buat next next year tunggu lil' armies besar sikit ...


mrs pip buat deko yang sangatlah ringkas, just tiup beberapa biji belon, nnt after majlis, bagi budak budak main ... belon ni dalam 30 biji gitu mrs pip dan anak buah tiup, then gantung di atas ...

celebration buat di rumah mother in law, buat majlis sederhana sahaja, jemputan pun hanya the closest family members ... asalnya mau buat sekitar jam 4 petang, tapi terlajak la pula sampai ke malam sekitar jam 7pm baru dapat start jamuan ... kesian budak budak lama menunggu ... lewat start majlis coz makanan lambat siap masak ... yang masak makanan petang tu is mr.Husband, tapi tau lah kalau tak cukup kaki tangan ni, so lambat lah siap ....

tapi walaupun majlis lambat mula, all the family members relax and chill ja menunggu, budak budak pun happy ja bermain sesama sendiri ...


kita tempah kek dengan our sister in law since dorang husband dia ni is a baker ... mrs pip tempah kek red velvet, mr.Husband minta design lori since lil' Iman ni obses dengan lori, then minta dua little minion duduk atas lori ... minion ni fav lil' Amin ... kek ni cute , rasa mcm eh eh jangan potong boleh tak? kita buat perhiasan? , muehehe...


see, dah malam baru dapat potong kek, lil' armies pun lagi teruja untuk makan malam then potong kek coz perut sudah lapar, ngee ... *ekceli, budka berdua ni busy mau makan all the sweet treats yang ada di depan tu* ... plus since hari sudah malam, time snap gambar pun not so clear coz cahaya kurang woooo , tapi apapun still we enjoyed the day together so much  .... gambar blur ke, kurang cahaya ka, we all looking so 'black' ka, tu semua tolak tepi, yang penting the memory we made that day yang lagi penting bagi mrs pip ...


ni side view of the cake ... view sebelah sini boleh nampak nama 'Amin' , view lagi sebelah nama 'Iman' pula ...


tengoklah lil' Iman tu, busy main pisau potong kek sambil mulut nyanyi lagi HAPPY BIRTHDAY ... lagu tu dia hafal since mrs pip selalu main nyanyi nyanyi lagu dengan lil' armies, and one of the song yang kita selalu nyanyi bersama is the HAPPY BIRTHDAY song ...

lil' Amin pun sama, nampak abang dia main pisau kek, dia pun mau juga, nasib pisau tu ada dua kan, so masing masing dapatlah sorang satu ...


mrs pip and mr.Husband pula yang excited menyanyi, kalah anak anak ... hohoho .... dahlah siap ulang 3x lagu ni, mula mula slow ja nyanyi, then laju sikit then lagi laju, mcm remix pun ada .. hahahaha ....


ok , tiup la lilin tu yer lil' armies, no need la buat wish wish ... yang tu simpan doa kat Allah yang maha esa ... mommy and daddy wish you both always good to each other, grow up healthy and live happily, and always be a good caliph ok ...


yours truly and the birthday boy .. lil' Iman punya birthday sudah berlalu, 4th March , tapi we never celebrate his birthday, so tu sebab buat birthday joint celebration ...


very blur la gambar ni ... siapa punya salah ni? kamera or my photographer? ... my niece la ynag ambil gambar ni, but tak salahkan dia pun coz dia bukan biasa pakai still camera ....


but she still managed to capture this one ... dalam banyak banyak gambar, ni the one and only yang kira OK ... semua tengok depan kan, kalau tak ada ja satu pandang kiri satu pandang kanan,  huh 😞

Pasal dah lambat siap masak,  so siap ja makanan dihidang,  terus nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY,  lupa mau snap our food,  padahal mrs pip dah setting semua food display awal awal...


Menu hari tu, mr. Husband masak ayam madu, isi ikan masak sos thai,  sayur campur brokoli, mihun goreng chinese style,  telur rebus,  sup ketam istimewa (yg ni signature dish mr. Husband) dan juga buah buahan dan candies... Air pula kita buat sirap keladi,  minum sejuk sejuk,  nyaman rasa...

Our majlis selesai around jam 11pm... To all family members,  thanx sudi dtg...

Ada rezeki,  kita celebrate lagi di lain kali...


Monday, 21 November 2016

LIFE HACKS // 50 senarai websites yang BERGUNA //

hi there,

life hacks!

senang kerja mrs pip...  Dah ada blogger buat list panjang mcm ni,  useful pula tu,  so harus lah share benda baik kan...

korang pun boleh try check websites yg diberikan.... Kot kot ada yg awesome untuk korang guna kan.... Tak pun korang boleh save dulu senarai website ni,  then later ada masa baru skodeng ✌


eh,  50 websites ka? Hope ada yg berguna utk korang...

Source: pinterest

cheers.


Saturday, 19 November 2016

My Beloved BFF, Ziza

hi there,

seronoknya bila ada kesempatan bertemu kawan lama,  BFF pula tu....  Last jumpa somewhere August, this year pula jumpa last two weeks, dan BESTNYA dia pregnant, 36weeks pula tu!  terkezut, nampak sgt kitorang tak update news with each other...


dah few times mau jumpa, tapi kejap mrs pip ada hal, kejap BFF pula busy..  hurm, tunda punya tunda, baru lah dapat jumpa... since BFF sarat, lepas tu siap bawa puteri puteri kecil dia sekali,  so mmg mrs pip plan just lepak2 makan n minum ja, no jalan jalan pusing satu shopping complex, risau kalau dia penat n kaki bengkak... 


Tu puteri BFf yg #2, yg #1 busy makan aiskrim meja sebelah.... Besar dah pun...  Ni pregnant #3, jantina still tak dpt detect... ingatkan nak beli baby clothes, tp since jantina still tak tau, so later la bagi baby gift after delivery, insya allah...

so my BFF,  kita jumpa after your delivery la kan.... Luv you mucho mucho,  n take care ok...  Jgn giler kerja sgt, perlu rehat juga tau...

happylah dapat jumpa...

Thursday, 17 November 2016

I need sugar sugar pleaseeeee

hi there,

too much things to think lately,  just need SUGAR SUGAR to make me awake! 😆


these will last for a month!
Ok now can concentrate 1000%, haha

sebelum terlewat, just wanna say TERIMA KASIH DATO SRI NAJIB RAZAK kerana berjaya NAIKKAN HARGA PETROL DIESEL MINYAK MASAK dan soon GAS MASAK, and yes YURAN PERUBATAN AS WELL,  no more bayar rm1 kalau pigi OPD kannnn... eh, yuran sekolah, beras, gula, tepung bila nak naik lagi?

Dah sign agreement dgn CHINA, rakyat MALAYSIA perlu bangga coz lepas ni kita antara peneraju utama projek keretapi termahal di dunia!  Yahoo.. Kalah Jepun, walhal Jepun ada bullet train...

Nnt Tok Jib jgn lupa lawat Trump, say congrats to him ....


Tuesday, 8 November 2016

Finally, bercerai susu badan sepenuhnya....

hi there,

setelah berminggu minggu praktis cerai susu badan lil' Amin,  akhirnya lil' Amin cerai susu badan sepenuhnya minggu lalu...  sesuai sangatlah memandangkan lil' Amin akan berusia 2tahun lagi beberapa hari....


dan one more thing, lil' Amin juga sudah boleh tidur bersendirian,  so no more mommy kena tidurkan or stay beside sampai lil' Amin terlelap...

sekarang ni,  asal time tidur,  mrs pip cakap ja TIME UNTUK TIDUR,  lil' Amin terus baring di tilam,  then layan his perasaan,  the few minutes selepas tu,  tidur sudah...

lil' Iman pun dulu seingat mrs pip around 22 months,  sudah boleh tidur bersendirian,  no mommy hug hug untuk tidur...


erm,  it seems these two boys growing up more each n everyday...

muahhhhhh...

Tips mudah bercerai susu badan?
Muehehe,  will write it in the next entry...

Cheers.



Friday, 4 November 2016

Antara 10 benda DUIT tak boleh beli

Hi there,

How's ur day?

hurmmmm,  mine not so okay...  ni semua akibat kenaikan harga minyak, mrs pip pun kena tempias,  bukan sekadar tempias kecil, tapi cukup untuk menggetarkan jiwa raga mrs pip!

Yang those kerja sendiri,  pendapatan tidak tetap, bisnes makanan some more,  pasti terkena tempias...  harga minyak naik, kali ini bukan sekadar petrol dan diesel,  tapi sekali dengan minyak masak,  kegunaan utama setiap isi rumah...  apa sudah jadi dengan pemimpin negara,  tiada kah perasaan belas kesian dgn rakyat?

harga barang pasti akan naik lagi,  cepat atau lambat,  pasti akan naik...  lepas ni entah apa lagi yang hendak dinaikkan? Beras?  Tepung?  Gula? bukan sekadar naik satu dua sen, tapi beringgit ringgit naiknya...

stress juga memikirkan apa yang harus dibuat... Perlu kerja makan gaji semula? Kerja luar negara di mana tukaran wang lebih tinggi?  dengar2 sampai ada yg SUICIDE gara gara hidup semakin tertekan...

hai lah para pemimpin...


apapun, hidup perlu diteruskan... dalam diri,  kita usaha untuk ada 10 perkara di atas tanpa bazirkan duit untuk dapatkannya..

For some people, they use money to get it, but we don't.... semoga manusia yang satu itu sukses dan bertambah duit berkepuk kepuk so that you can buy all the TEN items above!

grrrrrrr.....


Wednesday, 2 November 2016

Bukan sekadar 10 tahun persahabatan

hi there,

so last Sunday,  I managed to meet my good old friends..  Huh, after so many years, only now we could meet, everyone is busy with the life schedule...


Me,  Leona sitting next to me and Patricia sitting in front of me.

Eh,  how come baru sekarang dapat jumpa?

Paling last jumpa Pat last 5 years,  tahun terakhir sebelum contract kerja kami tamat, and Leona pula last 3 years lepas delivered lil' Iman,  she came visiting me...


lepas lepak2 about 30 minutes,  baru si Linda datang...

si Linda, we said let's meet di Upperstar Lintas, boleh pula dia silap pigi Upperstar Damai...  Aduhai,  tu sebab dia lambat datang... Terpaksa drive pigi Lintas..

Si Linda ni pun,  rasanya paling last jumpa was 3 years ago,  sempat jumpa dia after balik from my honeymoon..

Long time no see...

Ceritanya cenggini how me managed to meet...

Last few weeks,  mrs pip install whatsapp selepas bertahun berfikir perlu install ka tidak,  hahaha,  see when comes about technology,  I guess I am among the last person yang akan follow,  padahal orang lain berlumba lumba updating their life follow all kind of these technologies kan...

so,  lepas ada whatsapp,  updating phone book,  barulah terfikfir mau say hi to kawan kawan lama,  leona yang first...  Then bawa dia yamcha...  Then only she add me to our ex office group..

hohoho,  rupa rupa nya,  mrs pip ja lah yg terlost contact,  kawan kawan lama ni update cerita dorg dlm group,  so they always stay in touch.. Lepas tu terus set date time and location untuk jumpa...

Leona Pat and Linda yang ada masa free dapat yamcha...  ok lah,  dapat juga jumpa kan...  I knew Pat for 10 years,  since kerja with SIHAT,  tapi Leona and Linda tu we are friends for about 20 years now,  since our matrix years... Oh what a long time friends of mine... And somehow we ended up working under the same company previously.


Yang ni one of our friend shared di group... Ni tahun 2011,  our friend siap bagi the exact date of the pic taken,  7.3.11...

Let's see siapa dalam pic ni...

From left,  rose,  me,  suzannie, alex( he is the one yg share gambar ni),  dean, daniel, marco and leona...  Upperstar Damai.

Lama juga kami lepak di Upperstar hari tu,  banyak sangat cerita... Masing masing updating personal life... Haha,  lepas ni don't wait until 3 or 5 years untuk yamcha ok...

Though punya lama ndak jumpa,  no updates but once terjumpa mrs pip rasa these girls still mcm dulu... The friendship relationship still strong...  Banyak cerita baru di kongsi tapi still we talked about some of our old memories working together...

Missed you girls already.

Love you girls...

Cheers.


Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017