Saturday, 3 December 2016

Berhujung minggu di Tanjung Aru Beach

hi there,

lama rasanya tidak bawa lil' armies jalan jalan ambil angin luar ... kalau mr.Husband ada masa terluang, dapatlah mrs pip dan lil' armies kluar jenjalan , tapi once mr.Husband busy , nampak gayanya, kita lepak lepak di rumah sajalah ...

minggu lepas, mr.Husband ajak pigi Gaya Street, mestilah suka kan ... banyak benda boleh tengok di Gaya Street, tapi mrs pip bukan ada barang mau beli pun, cuma tu lah mr.Husband nak sangat pergi Gaya Street cari sesuatu ... mrs pip layan ja lah, sambil jalan jalan sambil cuci mata ....

lil' armies ni asal jalan ja mesti minta beli lori seketul sorang
padahal di rumah banyak ja lori dorang parking, hurmmm
seketul kecil tu RM5.00 satu, beli di Gaya Street

pusing pusing Gaya Street, mrs pip nampak ada gerai adik manis ni jual keronsang, since ada few keronsang mrs pip dah tercabut pin dari badan, lagipun paling last seingat mrs pip la, beli keronsang ni was 3 years ago, so wajib beli yang baru ...

mrs pip beli 9 biji keronsang yang kecik kecik tu, harga RM10.00, then mrs pip beli 3 pasang jarum peniti yang ada banyak bentuk cute cute, mrs pip beli 3 pasang harga RM10.00, tu ja lah mrs pip rembat di Gaya Street ... ada juga jual shawl cantik cantik, rasa mcm mau beli, tapi mcm hurmmmm, kaler apa aaaaa mau beli, confuse punya pasal, last last ndak jadi beli ... jimat duit mr.Husband, ngee...

*no pix taken in Gaya Street* ....

lepas dari Gaya Street, beli sedikit minuman dan makanan, mr.Husband ajak lepak lepak di Tanjung Are Beach ... alahai, Tanjung Aru Beach ni, mcm jadi haunted place pula ... mr.Husband bgtau, ada development project coming soon, so tu sebab semua gerai makanan dan buah-buahan dirobohkan ...

kami park kereta di 2nd Beach, better la park di sini berbanding di 1st Beach tu ... then tolak stroller lil' armies pusing pusing taman , pastu berehat di bawah pokok yang rendang ... lil' armies pula kitorang biarkan main pasir ... go play with the nature, kids!



tenangnya air laut,
rasa mcm mau pigi swim swim pula



lil' Iman enjoy happy faces ja kan, tapi lil' Amin ni, muka masam mencuka eh!
ni apasal pula?


dua budak ni ndak sabar mau kluar dari stroller



mrs pip biarkan lil' armies bermain, habis penuh pasir kasut dorang ni, siap baju seluar pun berpasir, but hey, who cares ... mr.Husband cakap, "biar ja la dorang bermain, nanti lepas siap main, kita pigi public toilet, cuci tangan kaki dorang ni" .... gembira budak budak berdua ni dapat bermain, lari sana sini, kuti kutip daun kering, kaut kaut pasir , huh! *mrs pip tengok hati ndak tahan kejap kejap mau lap tangan dorang kasi bersih* ....

after one hour gitu, it's time to go home :)) ....

eh, tapi kan, bukan terus balik rumah pun .... mr. Husband ajak pigi Tuaran kejap, beli ikan since bekalan ikan di rumah sudah habis ... so, ke Tuaran la kami ....

tu ja lah cerita hujung minggu kitorang ... have a nice weekend everyone.


Read On >>>

Friday, 25 November 2016

Happy Birthday lil' Amin berusia 2 tahun

hi there,

lil' Amin genap berusia dua tahun pada 11 November baru baru ini ... mrs pip dan mr.Husband memang ada niat untuk celebrate birthday lil' armies, so bila fikir punya fikir, buat joint celebration ja lah ... lil' armies pun still kecil lagi kan, jadi biarlah dorang kongsi kongsi celebrate birthday ... *kes mau jimat kos lah ni* .... later later, kalau lil' armies sudah besar, boleh keep good memory, then baru celebrate birthday asing asing, time tu masing masing for sure dah tahu bila the exact birth-date dorang kan ....


mula mula mr.Husband suruh mrs pip design birthday banner untuk lil' armies, nnt hantar kat printing shop, tapi alaaaaa membazir rasanya buat banner ni ... kita DIY ja la, buat something simple ... banner tu kita buat next next year tunggu lil' armies besar sikit ...


mrs pip buat deko yang sangatlah ringkas, just tiup beberapa biji belon, nnt after majlis, bagi budak budak main ... belon ni dalam 30 biji gitu mrs pip dan anak buah tiup, then gantung di atas ...

celebration buat di rumah mother in law, buat majlis sederhana sahaja, jemputan pun hanya the closest family members ... asalnya mau buat sekitar jam 4 petang, tapi terlajak la pula sampai ke malam sekitar jam 7pm baru dapat start jamuan ... kesian budak budak lama menunggu ... lewat start majlis coz makanan lambat siap masak ... yang masak makanan petang tu is mr.Husband, tapi tau lah kalau tak cukup kaki tangan ni, so lambat lah siap ....

tapi walaupun majlis lambat mula, all the family members relax and chill ja menunggu, budak budak pun happy ja bermain sesama sendiri ...


kita tempah kek dengan our sister in law since dorang husband dia ni is a baker ... mrs pip tempah kek red velvet, mr.Husband minta design lori since lil' Iman ni obses dengan lori, then minta dua little minion duduk atas lori ... minion ni fav lil' Amin ... kek ni cute , rasa mcm eh eh jangan potong boleh tak? kita buat perhiasan? , muehehe...


see, dah malam baru dapat potong kek, lil' armies pun lagi teruja untuk makan malam then potong kek coz perut sudah lapar, ngee ... *ekceli, budka berdua ni busy mau makan all the sweet treats yang ada di depan tu* ... plus since hari sudah malam, time snap gambar pun not so clear coz cahaya kurang woooo , tapi apapun still we enjoyed the day together so much  .... gambar blur ke, kurang cahaya ka, we all looking so 'black' ka, tu semua tolak tepi, yang penting the memory we made that day yang lagi penting bagi mrs pip ...


ni side view of the cake ... view sebelah sini boleh nampak nama 'Amin' , view lagi sebelah nama 'Iman' pula ...


tengoklah lil' Iman tu, busy main pisau potong kek sambil mulut nyanyi lagi HAPPY BIRTHDAY ... lagu tu dia hafal since mrs pip selalu main nyanyi nyanyi lagu dengan lil' armies, and one of the song yang kita selalu nyanyi bersama is the HAPPY BIRTHDAY song ...

lil' Amin pun sama, nampak abang dia main pisau kek, dia pun mau juga, nasib pisau tu ada dua kan, so masing masing dapatlah sorang satu ...


mrs pip and mr.Husband pula yang excited menyanyi, kalah anak anak ... hohoho .... dahlah siap ulang 3x lagu ni, mula mula slow ja nyanyi, then laju sikit then lagi laju, mcm remix pun ada .. hahahaha ....


ok , tiup la lilin tu yer lil' armies, no need la buat wish wish ... yang tu simpan doa kat Allah yang maha esa ... mommy and daddy wish you both always good to each other, grow up healthy and live happily, and always be a good caliph ok ...


yours truly and the birthday boy .. lil' Iman punya birthday sudah berlalu, 4th March , tapi we never celebrate his birthday, so tu sebab buat birthday joint celebration ...


very blur la gambar ni ... siapa punya salah ni? kamera or my photographer? ... my niece la ynag ambil gambar ni, but tak salahkan dia pun coz dia bukan biasa pakai still camera ....


but she still managed to capture this one ... dalam banyak banyak gambar, ni the one and only yang kira OK ... semua tengok depan kan, kalau tak ada ja satu pandang kiri satu pandang kanan,  huh 😞

Pasal dah lambat siap masak,  so siap ja makanan dihidang,  terus nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY,  lupa mau snap our food,  padahal mrs pip dah setting semua food display awal awal...


Menu hari tu, mr. Husband masak ayam madu, isi ikan masak sos thai,  sayur campur brokoli, mihun goreng chinese style,  telur rebus,  sup ketam istimewa (yg ni signature dish mr. Husband) dan juga buah buahan dan candies... Air pula kita buat sirap keladi,  minum sejuk sejuk,  nyaman rasa...

Our majlis selesai around jam 11pm... To all family members,  thanx sudi dtg...

Ada rezeki,  kita celebrate lagi di lain kali...


Read On >>>

Monday, 21 November 2016

LIFE HACKS // 50 senarai websites yang BERGUNA //

hi there,

life hacks!

senang kerja mrs pip...  Dah ada blogger buat list panjang mcm ni,  useful pula tu,  so harus lah share benda baik kan...

korang pun boleh try check websites yg diberikan.... Kot kot ada yg awesome untuk korang guna kan.... Tak pun korang boleh save dulu senarai website ni,  then later ada masa baru skodeng ✌


eh,  50 websites ka? Hope ada yg berguna utk korang...

Source: pinterest

cheers.


Read On >>>

Saturday, 19 November 2016

My Beloved BFF, Ziza

hi there,

seronoknya bila ada kesempatan bertemu kawan lama,  BFF pula tu....  Last jumpa somewhere August, this year pula jumpa last two weeks, dan BESTNYA dia pregnant, 36weeks pula tu!  terkezut, nampak sgt kitorang tak update news with each other...


dah few times mau jumpa, tapi kejap mrs pip ada hal, kejap BFF pula busy..  hurm, tunda punya tunda, baru lah dapat jumpa... since BFF sarat, lepas tu siap bawa puteri puteri kecil dia sekali,  so mmg mrs pip plan just lepak2 makan n minum ja, no jalan jalan pusing satu shopping complex, risau kalau dia penat n kaki bengkak... 


Tu puteri BFf yg #2, yg #1 busy makan aiskrim meja sebelah.... Besar dah pun...  Ni pregnant #3, jantina still tak dpt detect... ingatkan nak beli baby clothes, tp since jantina still tak tau, so later la bagi baby gift after delivery, insya allah...

so my BFF,  kita jumpa after your delivery la kan.... Luv you mucho mucho,  n take care ok...  Jgn giler kerja sgt, perlu rehat juga tau...

happylah dapat jumpa...

Read On >>>

Thursday, 17 November 2016

I need sugar sugar pleaseeeee

hi there,

too much things to think lately,  just need SUGAR SUGAR to make me awake! 😆


these will last for a month!
Ok now can concentrate 1000%, haha

sebelum terlewat, just wanna say TERIMA KASIH DATO SRI NAJIB RAZAK kerana berjaya NAIKKAN HARGA PETROL DIESEL MINYAK MASAK dan soon GAS MASAK, and yes YURAN PERUBATAN AS WELL,  no more bayar rm1 kalau pigi OPD kannnn... eh, yuran sekolah, beras, gula, tepung bila nak naik lagi?

Dah sign agreement dgn CHINA, rakyat MALAYSIA perlu bangga coz lepas ni kita antara peneraju utama projek keretapi termahal di dunia!  Yahoo.. Kalah Jepun, walhal Jepun ada bullet train...

Nnt Tok Jib jgn lupa lawat Trump, say congrats to him ....


Read On >>>

Shop Your Branded Items at MySale.Com

Shop Your Branded Items at MySale.Com
A Must Try Online Shop for Branded Wear & Goods

Coming Soon October 2016

Coming Soon October 2016
Diet Plan Tips Tricks & Stories
 
Header Background Designed by Freepik