Thursday, 22 September 2016

Lil' Iman di usia 3 tahun setengah

hi there,

so recently lil' Iman berusia genap 3 tahun 6 bulan ... lagi 6 bulan untuk mencapai umur 4 tahun. pejam celik pejam celik, cepat sungguh masa berlalu. pada usia 3 tahun setengah, banyak perkara yang lil' Iman masih dalam proses pembelajaran walaupun ramai kanak kanak seusia lil' Iman sudah pandai melakukannya. 3 perkara yang lil' Iman still learning and improving ialah

1/ makan sendiri - yes! lil' Iman still belum pandai makan sendiri sepenuhnya. ok fine, lil' Iman boleh pegang sudu dan makan dalam piring/mangkuk, tapi yakinlah habis makanan bersepah, maybe 20% sahaja yang berjaya masuk ke perut lil' Iman.

bila tengok gelagat lil' Iman makan sendiri, mrs pip kena banyak2 bersabar dan berusaha untuk mendidik lil' Iman sebaiknya agar boleh berdikari makan sendiri.

2/ buka pakaian / seluar sendiri - setiap kali waktu mandi, mrs pip akan minta lil' Iman buka seluar dan pakaian sendiri, it was like about 2 - 3 months ago mrs pip started the training, tapi still lil' Iman belum cekap sepenuhnya. kekadang buka seluar, mesti bila sampai buku lali, dia terkinja kinja untuk keluarkan seluar tu daripada kaki dia.

kalau bab baju pula, memang lagi lah haru biru! dia try la juga buka baju, tapi end up mesti lil' Iman minta mrs pip tolong bukakan baju, but t is ok la, at least lil' Iman mahu mencuba.

3/ potty training - potty training tak lah susah mana, tapi tak lah semudah yang kita sangkakan seperti yang kita baca di buku "7 days reaching success how to potty training your kids" ... hohoho, sungguh perlu ada kesabaran yang tinggi dan persiapan mental.

bab potty training, lil' Iman still dalam proses latihan. lil' Iman masih ada halfway lagi sebelum berjaya sepenuhnya. bab potty training ni, mrs pip will make a special entry, muehehe .... just nak sharing la kan in case ada mak mak nak TIPS how to potty training their kids, so i'll give my experienced.

lil' Iman semakin faham 'bahasa' yang mrs pip gunakan ketika berbual / bercakap . lil' Iman tahu mana satu nada biasa, ok, tak ok, marah, garang, serius, lawak, etc yang mrs pip gunakan ...

habit lil' Iman setiap kali mrs pip marah, dia mesti akan tanya cenggini

"mommy tak boleh marah Iman .... jangan mommy marah Iman"

tak pun ,

"mommy tak marah sudah? mommy ok sudah?"


eh eh lil' Iman ni, mcm tau tau ja mommy kalau lepas marah mesti hati jadi sayu dan rasa bersalah, then kalau lil' Iman request jangan marah lil' Iman, lagi lah mommy rasa mcm I AM A BAD MOTHER ON EARTH! what the fruit sangat kan mrs pip ni , ngee.

lil' Iman boleh nyanyi ABC dengan lancar ... time mandi, time mau makan, time bermain, time mau tidur malam, mesti nak ber-ABC. selain tu, lil' Iman suka nyanyi incy wincy spider, i hear thunder, happy birthday to you, humpty dumpty, johnny johnny ... tapi I tell you ols, cuma johnny johhny tu ja yang almost right , yang lain lirik semua lari ke laut ... ok lil' Iman, practice makes perfect.

zikir dan surah pendek pun mrs pip ajar juga, tapi rasanya cuma surah al-fatihah tu ja la yang lil' Iman boleh ingat ingat tapi ada juga part part yang lil' Iman lupa, yang surah2 pendek yang lain tu he is trying to learn .... :))

lil' Iman obses dengan all kind of lorries and heavy machineries ... so far dia kenal sangat dengan lori 10 tan, lori minyak. lori trailer, lori cement, lori mixer, bulldozer, backhoe, roller compactor, excavator, crane, ambulance, fire engine .... lil' Iman ni like parents like son la pulak!

lil' Iman still suka rebut mainan lil' Amin ... as if like semua toys yang mrs pip and mr.Husband belikan tu milik dia sorang sorang, sukar sangat nak share ! kesian lil' Amin selalu nangis tak dapat main, walhal siap beli sorang satu .... gggrrrrrrr .... kadang kadang boleh naik SINGA mrs pip dengan perangai lil' Iman ni.


our precious lil' Iman at the age of 3 and a half years

pernah mrs pip blogged about gigi lil' Iman yang buruk kan, so last week we went to the dental clinic untuk minta pendapat sama ada gigi lil' Iman perlu dicabut atau boleh dirawat.

serius, gigi lil' Iman memang sudah buruk semuanya! ... bukan satu dua, tapi menurut doktor, semua gigi lil' Iman sudah buruk dan lagi teruk gigi atas bahagian depan terhakis sepenuhnya, yang tinggal cuma akar yang still tertanam dalam gusi!

doktor cakap, gigi lil' Iman tidak boleh dirawat, dan tidak juga elok untuk dicabut kerana terlalu awal pada usianya , dan kalau dicabut, mungkin akan membuatkan gigi kekal lil' Iman kalau tumbuh nnt tidak teratur! deng !!!! so now how?

so, doktor nasihatkan we as the parents la kan, kena HENTIKAN lil' Iman menyusu malam coz bila dia susu malam, then dia tak minum air after menyusu, akan buat keadaan gigi lil' Iman menjadi lagi teruk ...

OH NO!!!! rasa mcm mau pitam coz lil' Iman memang tak boleh tidur tanpa susu ... jangan cakap mau kasi stop lil' Iman menyusu, kalau mrs pip terlambat buat susu , dia punya menangis macam kena pukul! ....

but mr.Husband cakap, "hey, just give it a try. never say no sebelum mencuba ok" ....

so, hari hari kita cakap kat lil' Iman

"Iman, no no susu ok, doktor cakap kalau Iman susu, nnt gigi buruk, so Iman must drink water banyak banyak ok, no no susu" ....

after days and days kita cakap mcm tu, lil' Iman mcm dah boleh terima sedikit2 nasihat kitorang ... kalau dia minta susu, kita exchange dengan air dulu, dia minum sikit sikit, 10 ml, 20 ml, 30ml, then kalau dia insists lagi mau susu, then only we give him susu. kalau dulu 3 scoops for every 240ml, now 1 scoop sahaja for that 240ml! kejam rasanya, but it's for his own good.

kalau dulu dia menyusu like 6-8 times per day, now memang kekerapan semakin berkurangan, like 4 time a day, then dia start request minta air dan one time dia boleh habiskan dalam 200ml air sekali minum, BRAVO for lil' Iman.

dan for the very 1st time semalam, lil' Iman menyusu semalam sebelum hampir waktu tidur, halfway tu lil' Iman cakap dengan mr.Husband cenggini

"Daddy, Iman tak boleh susu, nnt gigi Iman buruk. Doktor said don't susu"

then dia request botol susu tu diisi air sahaja.

then dia minum air tu dalam his botol susu, sambil minum sambil menyanyi cari tune untuk tidur ... then last last lil' Iman cakap kat mrs pip

"mommy, hug Iman ... hug Iman lah" 

serius he can't sleep, so he needs me to comfort him ...

after hugging him tight, 30 minutes later lil' Iman berjaya tidur tanpa meyusu ... even botol yang berisi air tu pun dia hisap less then 30ml ....

and oh yes,  lil' Iman love his mr. Stroller very much...  asal jalan ja mesti lil' Iman tanya naik stroller atau tak ... T_T

to our dearest lil' Iman,

daddy mommy and Amin love you so much. be a good son and be a lovely brother to your adik. it's ok if you still need diapers at nite, but say NO to diapers during daytime ok. slow slow mommy train you to not wear diaper day and nite, one step at a time.

don't gaduh with Amin, don't jahat with Amin, must play together, and just give up if Amin rebut your toys, he will give it back to you after 5 minutes playing with your toys. Amin just wanna pinjam your toys , he has no meaning to take your toys to be his.

if mommy and daddy hurt you and you hate it, we are sorry. sometimes we punished you to make you a better person. we have no meaning to hate you. so, just speak out your feelings and we will try to listen to you, but please you must listen to mommy and daddy too.

grow up healthily and let's live happily and love each other ketat ketat.

cheers.

Read On >>>

Thursday, 15 September 2016

Kedai repair handphone terbaik di KK (Kota Kinabalu)

hi there,

tablet mrs pip dah lebih setahun tak ON ... asal cas bateri ja, mesti tak masuk cas. apasal la tablet ni buat hal pulak! marah tak agak agak kat tablet tu kan as if like tablet tu buat dosa, muehehe.

lepas tu, simpan ja tablet tu dalam kotak, sakit hati tak pasal pasla pada tablet tu.

ada yang advised better bawa pigi samsung centre.

jadi mrs pip pun suruhlah mr.Husband bawa tablet ni pigi samsung service centre di karamunsing capital tu kan .... staff di samsung service centre tu cakap tablet tu kena stay OVERNITE kat centre dorang .... eiiiiiiiii, tak nak lah! nak minta check seminit dua ja pun, apasal kena stay semalaman pulak! ni mesti malas nak check, at least check la kejap, bagi tau masalah bateri ke, sistem ke, charging port ka ....

so, lepas tak jadi minta samsung service centre tu check, tablet tu masuk semula di dalam kotak, dan selama lebih 18 bulan, mrs pip tak sentuh la tablet tu ... rasa nak let go pun ada, tapi since ni birthday gift from mr.Husband, so haruslah di simpan sebagai kenangan.

then raya this year, sembang sembang with my adik, then tercakap lagi pasal tablet tu ... then my adik cakap patut cuba this one repair shop for phones, my adik cakap kedai ni so far yang paling BEST dia pernah deal!

WOWZER.

so, harus pigi lawat kedai ni ... mrs pip ni bukan tak nak hantar tablet tu pi mana mana kedai untuk check, tapi banyak sangat kedai yang mau kaut untung ja, bukan rosak, dorang cakap rosak, konon kena tukar itu ini. eeeeiiiii, ndak mau lah kena tipu mcm ni, so better tunggu sesiapa yang boleh kasi rekemen kedai repair mana yang ok.

dua budak yang setia menanti,
lil' Iman ndak sabar mau tour the mall,
while lil' Amin muka mau minta makanan T_T

^^ sabar ya my lil' armies^^
 
so, sampai ja depan kedai ni, terus kena layan oleh staff ... mrs pip tunjuk la tablet tu kan, dia tanya tablet ni kenapa, mrs pip explain tablet ni tak boleh masuk cas, terus dia ambil tablet ni and cas guna charger dorang, and tunjuk kat mrs pip tablet ni ok ja boleh masuk cas ... deng!

then, dia cakap, kasi tinggal la tablet ni untuk satu jam, nnt lepas satu jam dorang kol tengok kalau bateri dapat cas ke tak, so kita pun kasi tinggal, and dorang buka satu resit,nnt datang kasi tunjuk resit untuk tuntut barang kita.

so after sejam, mrs pip and mr.Husband tengah lunch , dorang kol suruh ambil tablet ni. dorang cakap tablet ni tiada masalah apa pun, bateri boleh cas.

kita datang semula kedai tu, staff tu cakap bateri dah cas sekitar 40% kalau tak silap , so meaning mmg tablet ni no problemo. rupa rupanya, charger mrs pip tu la yang rosak! aiyoyo .... charger ja pun rosak, kesian tablet ni kena bungkus dalam kotak selama 18bulan! ...

mrs pip tanya , charger baru berapa harga, staff tu cakap RM60 jer .... berbunga bunga hati mrs pip coz lepas ni bolehlah pakai tablet ni semula ... oh seriously, mrs pip memang love love love tablet ni, so lepas ni bolehlah LUPAKAN perasaan untuk beli HUAWEI P9 PLUS itu .... ngee *selamat duit mr.Husband RM2K kan kan kan* ....

dah lah hari tu siap cakap dgn mr.Husband request nak HUAWEI P9 PLUS tu ...


eh serius mrs pip still keep the box untuk tablet ni walaupun tablet ni mr.Husband beli tiga setengah tahun yang lalu! ....


charger yang mrs pip beli tu, siap ada sebulan warranty ... ok, worth my money.

jadi, sesiapa yang ada masalah phone, smartphone, tablet, then nak cari kedai repair mana la yang bagus kan, yang tak tipu punya, mrs pip highly recommend kedai repair ni

M-TECH SERVICE STATION
Lot G17, Ground Floor
Centre Point, Kota Kinabalu.

kalau tak sure kedai ni yang mana satu , kedai ni terletak di barisan belakang , sebaris dengan deretan kedia kedai yang jual handphone, bersebelahan dengan kedai barangan elektrik ... tau kan BODY SHOP di ground floor tu, pigi check deretan kedai di belakan BODY SHOP tu, mesti jumpa punya kedai ni .... alah korang ni, Centre Point tu bukan besar mana pun kan ....

sampai ja rumah, terus kasi cas tablet tu sampai FULL,

lepas tu mrs pip cakap kat mr.Husband  .... "request untuk HUAWEI P9 PLUS kasi cancel la dulu, nextime ja saya request yang lain" .... mr.Husband jawab "mana ada yang lain, kan tablet ni sudah ok, jmat duit dua ribu" .......mr.,Husband senyum senyum then belum sempat mrs pip reply, dia turun bawah masuk dapur layan kopi O ...

ggggrrrrr .... muehehe T_T





Read On >>>

Monday, 12 September 2016

Pahala buat seorang isteri

hi there,

how's your day, wives?

eh, best juga kalau dapat bunga dari mr.Husband, sure mrs pip peluk cium bawa tidur semalaman! muehehe.

hehe, kita ni yang jadi bini bini, kadang kadang mengeluh entah apa apa kan,

kadang kadang tu tak puas hati coz husband tak bagi itu ini.

or maybe juga unhappy coz husband busy kerja so tak da masa untuk kita.

tapi ada juga yang jadi bini bini, dia relax cool ja.

tahap sabar dia tinggi sungguh, kagum mrs pip.

terbaca la satu entry ni, pahala buat seorang isteri, terus sentap sekejap.

oooooo, banyaknya pahala ALLAH siapkan untuk kita yang bergelar isteri ni kan.


" Sekali suami minum air yang di sediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun".

" Makanan yang di sediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik isteri itu mengerjakan haji dan umrah".

" Mandi junub si isteri di sebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin".

" Apabila isteri hamil ia dicatatkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suami sebagai jihad".

" Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (dzikir)".

" Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya".

" Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, niscaya ia dimasukan kedalam syurga". ( Hadis Riwayat Tarmizi)".

" Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembayang yang difardhukan di atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka".

Subhanallah...!!


lepas ni, harus lebih banyak berbakti pada mr.Husband, nnt tak cium bau syurga!

eh, tapi kalau suami zalim macam mana eh?

ni korang harus minta pendapat pada pihak yang boleh membantu.

jangan pula korang share masalah rumahtangga kat media sosial, not so kena pada tempatnya (sekadar pendapat peribadi), peace no war.

semoga kita menjadi seorang isteri yang lebih baik untuk hari hari mendatang dalam mencari keredhaan ALLAH.

cheers.


Read On >>>

Thursday, 8 September 2016

Susu Frisolac Comfort untuk bayi yang sukar membuang air besar + baby colic + bayi yang selalu kembung perut

hi there,

just nak share experienced mrs pip ketika beberapa minggu melahirkan our very 1st baby, lil' Iman. mrs pip sewaktu baru sahaja melahirkan lil' Iman seriously memang ada masalah air susu.

segala usaha mrs pip buat untuk stimulate agar air susu keluar, tapi tak keluar keluar juga. then after 2 or 3 days gitu barulah air susu keluar, tapi still tak lancar.

dipendekkan cerita, cuma 10 minggu pertama sahaja mrs pip dapat menyusukan lil' Iman, but still bersyukur kat Allah kerana bagi mrs pip suatu pengalaman indah dapat menyusukan anak dengan susu badan.

selepas tu, mrs pip and mr.Husband sepakat bagi lil' Iman susu formula. dan antara susu formula terawal yang mrs pip bagi ialah jenama anmum, tapi selepas guna seminggu mcm tu, susu anmum tidak sesuai dengan lil' Iman.

lil' Iman menghadapi masalah sukar untuk buang air besar. so , cari lagi susu lain. selain ada masalah sukar buang air besar, perut lil' Iman selalu kembung angin coz satu masalah lil' Iman juga ialah sukar untuk 'burp' selepas menyusu.

hurmmmm ....



so one fine day tu, mrs pip and mr.Husband fikir elok bawa lil' Iman ke klinik, minta pendapat since kami berdua ni kurang ilmu parenting, moreover mak mak kita cakap buat itu ini, kita pu ikut, but still lil' Iman tetap kembung perut, then kuat nangis.

ya lah kan, dah nama pun baby, asal sakit mesti nangis, that's the way how baby communicate kan ...

since anmum tu tak sesuai, kita try brand lain. this time try dumex pula. alhamdulillah, dumex ni so far lil' Iman tiada masalah buang air, but tetap sukar untuk 'burp'.

baby mak mak sekalian ambil berapa minit untuk 'burp' selepas menyusu? ... seingat mrs pip la kan, lil' Iman ni biasanya kena 'burp' kan lama la juga, up to 30 minutes gitu or more baru nak kluar angin ....

kebetulan we always stayed at Membakut time tu atas urusan kerja mr.Husband, klinik the one and only yang ada di Membakut ni (selain klinik kesihatan awam) ialah Klinik Doktor Purnama. so, kami pun datanglah pigi this one and only clinic.

Doktor Purnama namanya, serious tu nama doktor tu. Ingatkan doktor perempuan, rupanya doktor lelaki. kat klinik ni, mrs pip and mr.Husband diberi tips2 parenting untuk baby yang baru lahir, dan doktor ni syorkan untuk kami susukan lil' Iman dengan special infant formula, which is Frisolac Comfort.

so bermulalah kisah lil' Iman menyusu menggunaka Frisolac Comfort. mula mula tu risau la juga kan coz nnt ada masalah penghadaman  lagi, tapi after few tries, mcm seminggu la gitu, lil' Iman lagi senang 'burp' dan perut dah tak kembung mcm sebelumnya .... end up, kami susukan lil' Iman up to 1 year dengan special infant formula milk ni ...

tapi since harga susu ni boleh tahan juga, and lil' Iman memang kuat menyusu, so kami mix la antara Frisolac Comfort tu dengan Dumex tu ... mcm selang sekali susu formula biasa, then lepas tu special infant formula milk ... mcm tu lah sehingga lil' Iman berpisah susu dengan special infant formula milk ni.

special infant formula ni cuma boleh digunakan sehingga baby berusia setahun, kalau tak silap mrs pip. lagipun dah 1 year , lil' Iman no need kena burp burp lagi kan , dah kira jadi 'big boy' gitu ... hehehe ....

satu lagi, Dumex pun sebenarnya ada special infant formula milk, which kitorang terlambat untuk tahu, only after months and months guna Frisolac Comfort, baru tau Dumex pun ada susu rumusan khas ni, ngee!

sesekali we bought juga susu khas Dumex tu kalau Frisolac Comfort tiada stok di pasaraya ... lil' Iman minum ja whatever milk yang kami bagi, lil' Iman ni jenis baby yang tak memilih nak susu mana mana.


so these were once upon a time.

susu Frisolac Comfort tu tiada stok ... haha, risau punya pasal, kita beli banyak banyak Dumex Special Infant Formula , tutup tin kaler putih , while yang Dumex biasa pula , tutup tin kaler hijau.

so, mommies ... kalau baby korang jenis sukar nak hadam susu, or jenis selalu kembung perut, or baby colic, may be boleh cuba bagi susu special infant formula ni ...

happy parenting.

cheers.

Read On >>>

Tuesday, 6 September 2016

Set berpantang Jamu Selapan Mustika Ratu + Tungku Herba + Losyen Yusmira Pati Halia

hi there,


my very 1st set berpantang .

waktu mengandung lil' Iman, mrs pip and mr.Husband hunting for set berpantang. tapi time tu belum cerdik lagi bab bab beli set berpantang ni .... so, we end up beli apa yang kena promote oleh kedai herba tu je lah ...

haha., what a memory kan.

dalam banyak banyak set berpantang, akhirnya kami pilih mustika ratu jamu selapan.

mustika ratu jamu selapan ni mengandungi:-

galian parem wangi
putih balung sumsum
tapel
bubuk bancar air susu
pilis
parem segar
minyak telon

selain tu, mrs pip siap beli tungku herba dan juga minyak pati halia.

untuk jamu selapan ni, kalau mak mak jenis yang tiada masalah alergi, boleh ja guna tapel, pilis tu letak di dahi di perut dan juga bubuk bancar susu tu letak area payudara kan, tapi kalau ada masalah alergi dengan ramuan alami mcm ni, so memang rugi beli.

then ada jamu yang kena makan pagi dan petang, kalau bayi yang dilahirkan tiada masalah kesihatan dan masalah jaundice (penyakit kuning) , so boleh la makan jamu ni. memang badan rasa panas dan bertenaga makan jamu ni ....

dan minyak telon tu , untuk gosok kat ubun ubun dan perut bayi so that bayi tak masuk angin or kembung perut gitu T_T

tapi, mcm mrs pip ni yang tak tahu rupa-rupanya mrs pip ni alergi dengan sapuan sapuan tapel pilis bagai ni, so after tiga empat kali guna, habis kulit mrs pip mengalami gatal2 , so terpaksa STOP guna , then lil' Iman pula jaundice tak surut2 , so doktor larang makan jamu.

sob sob sob .... memang set jamu ni akhirnya tak pakai ! mcm membazir ja kan beli set ni ... cuma minyak telon tu ja lah yang dapat guna ....

nevermind. tak cuba mana tahu kan elok ke tak.

eh, bukan cakap set jamu selapan ni tak elok, cuma tak sesuai untuk mrs pip ... maybe untuk mak mak yang lain, sesuai je ....


yang untuk tungku herba tu pula, kalau korang memang nak bertungku dan untuk long term, better beli tungku besi ... nowadays banyak ja jual tungku besi yang siap dengan alas kain sekali ..... yang tungku herba ni, lifetime dia very short, after beberapa kali pengunaan, kena tukar yang lain.

tapi serius wangi giler tungku herba ni, memang mind calming sungguh la.



untuk losyen pati halia, mrs pip guna jenama Yusmira. banyak ja jenama lain di pasaran, harga pun hampir sama ja, boleh ja guna mana mana jenama as long as fungsinya sama kan.

yang ni, mrs pip memang highly recommend. sampai sekarang still guna. yang mrs pip suka pasal losyen pati halia ni, kalau badan rasa sengal2 , sakit pinggang belakang, lenguh2 tulang, sapu ja losyen ni, tak perlu sapu banyak2 (losyen ni sedikit pedas), then badan rasa hangat.

well, almaklumlah, mak mak yang selepas bersalin ni kekadang senang ja 'sejuk' masuk dalam badan kan. so haruslah jaga badan elok elok, nnt bentan pula.


1st time bersalin ni, mrs pip tak beli pun bengkung, which mrs pip rasa, pengunaan bengkung ni macam 'perlu sangat' untuk cepat kempiskan perut. tu pun after bersalin few weeks baru rasa mcm nak beli bengkung. and end up, mrs pip beli bengkuk moden. beli yang murah murah ja.

tapi, bengkung mcm ni bila dah pakai for few weeks, rasa mcm tak cukup 'umphhh' ... tapi dah beli kan, so tak nak la bazir bazir duit beli bengkung lain .... pakai ja apa yang ada time tu .... bengkung ni mrs pip guna sampai dua bulan juga lah, then habis pantang, bengkung ni pun dah tak digunakan lagi, simpan diam dalam almari pakaian T_T.

kalau yang tengah cari set berpantang, cari yang betul2 sesuai dengan korang ok, jangan main beli ikut pendapat orang lain. kena baca banyak review then baru buat keputusan. harga set berpantang ni boleh tahan mahal la juga.

nanti jangan sudah beli, tak pasal pasal tak dapat guna mcm kes mrs pip kan .... sabar je la kan.

anyway, happy mother-to-be anyone yang sedang mengandung .... mesti korang tak sabar nak bersalin , jumpa baby dalam perut ... mrs pip pun dulu mcm tu juga :p ... what a sweet memory.



Read On >>>

Shop Your Branded Items at MySale.Com

Shop Your Branded Items at MySale.Com
A Must Try Online Shop for Branded Wear & Goods

Coming Soon October 2016

Coming Soon October 2016
Diet Plan Tips Tricks & Stories
 
Header Background Designed by Freepik